Home / Zanimljivosti / AKO POČNE TREĆI SVJETSKI RAT TREBA BJEŽATI U OVE ZEMLJE: Jedna Od Njih Nam Je Baš Blizu I Može Biti Spas!

AKO POČNE TREĆI SVJETSKI RAT TREBA BJEŽATI U OVE ZEMLJE: Jedna Od Njih Nam Je Baš Blizu I Može Biti Spas!

Posljednjih dana svijet s pažnjom prati događaje u Siriji i reakcije velikih sila, prije svega Amerike i Rusije. Independent je u pripremama za rat otišao najdalje pa je sastavio popis deset zemalja u kojima bi trebalo da se nađete ako izbije rat. Popis su temeljili na Global Peace Indexu od prošle godine.

10. Irska

Praktikuje vojnu neutralnost, a na međunarodnom polju je neutralna još od 30-ih godina prošlog vijeka. Da izbije rat, vjerovatno bi ostala neutralna.

9. Švajcarska

Njena neutralnost traje još od 1815. godine. Od tada nije učestvovala ni u jednom međunarodnom ratu, a njene planine najbolja su zaštita od stranih invazija.

8. Slovenija

U slučaju međunarodnih konflikata, ova zemlja ima termalne, solarne i hidroelektrične resurse zbog kojih neće biti nikakvih oskudica. Independent spominje da je uglavnom uspjela da ostane izvan svjetskih ratova pa računaju da će tako biti i u slučaju trećeg svjetskog rata.

7. Fidži

Ovo ostrvo na jugu Tihog okeana geografski je izolovano i zato je prilično sigurno. Vlasti se nikad nisu miješale u svjetske sukobe baš zato što su izolovani.

6. Danska

Iako bi mogla biti uvučena u sukobe jer je članica NATO-a, Danska ima jedno jako sigurno mjesto – Grenland.

5. Austrija

Još jedna zemlja koja nam je blizu, a razlog zašto je na listi je to što je 45. od 163 zemlje po svom indeksu mira.

4. Portugalija

Politico ga naziva oazom stabilnosti. Ekstremno desni populizam u ovoj zemlji nije našao uporište od Drugog svjetskog rata.

3. Novi Zeland

Više od pola električne energije dobija od hidroelektrana, zemlja je plodna, a usjevi bogati. Čak i da ga cijeli svijet izoluje, ima dovoljno energije za sebe.

2. Kanada

Kanada je osma najbezbjednija zemlja svijeta.

1. Island

Prvi je na listi prema indeksu globalnog mira, a osim toga, geografski je udaljen od drugih zemalja koje bi mogle biti uključene u sukob.

Izvor: vijestisavrha.com

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *