–Puls24–

Otpor je naša dužnost i obaveza

Američka obavještajna služba: Iran raspoređuje balističke rakete u Iraku?

Američke obavještajne službe vjeruju da je Iran tijekom posljednja dva dana povećao razinu borbene spremnosti dijela svojih pomorskih snaga, objavio je CNN.

Prema izvoru tog medija iz krugova američkih dužnosnika, “obavještajni podaci pokazuju kako je tijekom posljednjih 48 sati povećana razina borbene spremnosti pojedinih iranskih pomorskih snaga u Perzijskom zaljevu.” CNN navodi kako je početkom ovog tjedna izvor u Ministarstvu obrane izvijestio da Iran navodno “raspoređuje balističke rakete kratkog dometa u Iraku”.

Podsjećamo: američki strateški bombarderi B-52, sposobni za nošenje nuklearnog oružja, 30.prosinca obavili su letove nad Bliskim istokom, osmišljene kako bi Iranu pokazali snagu i odvratili ga od “brzopletih poteza” u regiji, izvijestio je tog istog dana CNN.

Dužnosnici Pentagona kažu da je “vojno pokazivanje mišića” osmišljeno kako bi se upozorilo Teheran da ne napada američke interese ili osoblje u danima uoči prve obljetnice atentata na legendarnog iranskog generala Qassema Soleimanija 3. siječnja prošle godine.

Međutim, vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Christopher Miller već je ranije donio odluku o odustajanju od raspoređivanja nosača zrakoplova USS Nimitz u Perzijskom zaljevu, povlačeći ga iz regije i time upućujući Iranu “jasan signal za deeskalaciju”, izjavio je prije nekoliko dana američki vojni dužnosnik za CNN.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ovog je tjedna izrazio uvjerenje kako Sjedinjene Države traže izgovor za započinjanje rata s Teheranom.

izvor: geopolitika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *