–Puls24–

Otpor je naša dužnost i obaveza

EKONOMISTI UPUTILI DRAMATIČAN APEL VLADI RS-a: “Blizu samo BANKROTA, dug je zao drug”

Da smo ipak blizu bankrota govori podatak da Srpska planira ove godine da se zaduži za dodatnih 854 miliona maraka, a da istovremeno vraća 576 miliona maraka. To je samo dokaz da nismo u dobrom finansijskom stanju smatraju ekonomisti i dodaju da da “dug nije dobar drug”

Komentarišući tvrdnju ministarke finansija Zore Vidović da je Republika Srpska jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu, ekonomisti tvrde da to nije tačno i da stalna zaduživanja govore suprotno.

„Republika Srpska uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu“, rekla je nedavno ministarka finansija RS.

Da smo ipak blizu bankrota govori podatak da Srpska planira ove godine da se zaduži za dodatnih 854 miliona maraka, a da istovremeno vraća 576 miliona maraka. To je samo dokaz da nismo u dobrom finansijskom stanju smatraju ekonomisti.

“Dugoročno gledano mi smo u potrebi za novim zaduženjem i očigledno kad uzmete da je 850 miliona plan zaduženja za ovu godinu a da ćemo vratiti 530 je dokaz da se živi na kredit jer ako se vi zadužujete dugoročno, a trošite kratkoročno za nove automobile ili plate javnog sektora onda je jasno da živite na račun duga koje će morati vraćati generacije poslije nas“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Prema zvaničnim podacima entitetskih ministarstava, Republika Srpska je dvostruko zaduženije od Federacije BiH. Ukupan dug Republike Srpske, po posljednjim dostupnim podacima Ministarstva finansija Srpske, iznosi oko 5,5 milijardi maraka. U taj dug nisu uračunati dugovi javnih preduzeća niti zdravstvenog sistema, a koji iznosi oko 1,1 milijardu maraka.

„Kad bi ste u ukupan dug uključili dug javnih zdravstvenih ustanova što bi trebalo biti uključeno jer je to dug RS onda smo mi daleko iznad preporučenih granica od 60% BDP-a koji su propisani i našim Zakonom o zaduženju i dugu i garancijama a trenutno smo negdje na oko 57% od BDP-a bez obzira kako oni računaju dug i da li je u to sve uključeno i možda i nešto sakriveno“, ističe Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *