Home / Nauka i NLO / JEZIVO PREDVIĐANJE NAUČNIKA: MAGNETNI POLOVI ZEMLJE SAMO ŠTO SE NISU OBRNULI DESIĆE SE OVO

JEZIVO PREDVIĐANJE NAUČNIKA: MAGNETNI POLOVI ZEMLJE SAMO ŠTO SE NISU OBRNULI DESIĆE SE OVO

NASA je upozorila da Zemljin južni i sjeverni magnetni pol samo što se nisu obrnuli, i počeli da prouzrokuju nestanak struje i smrtonosne talase zračenja širom svijeta.

Tokom istorije polovi su se obrtali na svakih 200 do 300 hiljada godina. Od posljednjeg obrtaja je prošlo 780 000 godina, što znači da je sljedeći obrt drastično prešao svoj rok. Kako navode naučnici u NASA-i, planeta pokazuje znake da je obrt izvestan.

Magnetna polja naše planete nas štite od smrtonosnih nivoa zračenja uslijed fenomena poput zračenja Sunca. Opasne čestice nikada ne dođu do nas direktno, jer uslijed ulaska u Zemljinu atmosferu magnetno polje ih odbija i tjera ih da se kreću okolo, kako navodi NASA.

Proces slabljenja polja je zabrinjavajuća pojava, jer je to ono što se dešava kada treba da se obrne, jer će nas u tom slučaju ostaviti bez dovoljne zaštite.

Zemljin Sjeverni magnetni pol je varirao na intervalima od 10 godina od 1970. godine.

Magnetno polje Zemlje se širi od električne struje stvorene od strane metala u njenom jezgru, generišući nevidljive linije koje se protežu između njenih magnetnih polova.

Stručnjak kosmičkog zračenja Danijel Bejker, direktor Laboratorije za atmosfernu i kosmičku fiziku Na Univerzitetu u Koloradu u Bulderu, vjeruje da će naredni obrt polova učiniti da određena područja planete postanu nepodobna za život.

Uništenje može doći na više načina. Kombinacija moćnih svemirskih čestica, poput nefiltriranih sunčevih zraka, kosmičkih zraka i ultraljubičastih B zraka (koji su označeni kao UVB na vašoj kremi za sunčanje), će probiti kroz naš oštećen ozon i ponoviti sudbinu dinosaurusa.

Naša infrastruktura neće ništa bolje proći. Pošto su satelitske mreže povezane, kada ih zračenje izjede, doći će do masovnog nestanka struje između drugih katastrofa.

Kako još do te tačke nismo došli, naučnici koriste satelitske snimke da prate kretanje magnetnih polja. Od 2014. godina je “Svarm” – trio satelita Evropske svemirske agencije – dozvolio naučnicima da proučavaju promjene koje se dešavaju u Zemljinom jezgru, gdje je generisano magnetno polje Zemlje.

Njihova posmatranja su otkrila da tečno gvožđe i nikl nestaju iz Zemljinog jezgra. Takva aktivnost može ukazati na to da polovi treba da se obrnu. Zaštitne mjere mogu biti građenje zračno ojačanih satelita kao i prikupljanje onih koji su već u upotrebi, kako navodi Internešnl Biznis Tajms.

Nisu svi pokušaji obrta Zemlje uspješni. Prije 40 000 godina je bio posljednji propali pokušaj polova da se obrnu. Naučnici još uvijek treba da ustanove povezanost između obrtaja polova i masovnog izumiranja.

Međutim, to ne znači da obrti ne postoje. Mi možda ne znamo kada će se polovi napokon obrnuti, ali barem imamo tu prednost da možemo da se pripremimo.

 

Izvor: toptema.net

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *