Home / Nauka i NLO / MISTERIOZNI BRODOVI ISPLIVALI USRED PUSTINJE: Ovdje nema ni kapi vode, ali postoji dobar razlog ŠTA ĆE TU (VIDEO)

MISTERIOZNI BRODOVI ISPLIVALI USRED PUSTINJE: Ovdje nema ni kapi vode, ali postoji dobar razlog ŠTA ĆE TU (VIDEO)

Iz želje da saznaju više istorijskih činjenica o Kazahstanu, naučnici su počeli da se bave ovim regionom, a prvo su krenuli od snimaka iz vremena Hladnog rata.

Na fotografijama koje je snimio satelit Kvikbrd, na visini oo 450 kilometara iznad Zemlje, snimljena su četiri ogromna broda usred pustinje. Naučnici nisu mogli da objasne kako su se plovila nasukala u pijesku i zadržala ovdje.

“Teško je okrenuti glavu i ignorisati ovo što se događa na slici. U ogromnoj pustinji nema vode, ali ipak na sredini, nalazi se flota zahrđalih brodova. Pustinji je najbliže Aralsko jezero, ali je kilometrima udaljeno odavdje”, kazao je kanadski istraživač Džordž Koronis.

Biolog Roland Kajs ističe da ovde nije riječ o malim brodovima, već o enormno velikim.

Istraživač Nik Midlton je objasnio “da su prilično velika plovila napravljena tako da mogu da plove u dubokim vodama, mada je nejasno kako i zašto su kilometrima udaljeni od bilo kakvog izvora vode”.

Taman kada su brodovi u pustinji Kazahstana postali misterija za naučnike, satelitski snimci ovog područja iz vremena Hladnog rata su dali sve odgovore.

Naime, Aralsko jezero se davno prostiralo i do ove oblasti, zbog čega su brodovi bili prekriveni vodom.

Decenijama unazad se smatralo da su “nestali i da će se ponovo pojavili negde drugde”.

Izvor: ekspresno.org

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *