Home / Sport / Oglasili se iz Nogometnog saveza Ukrajine: Zaprepašteni smo uznemiravanjem Vide

Oglasili se iz Nogometnog saveza Ukrajine: Zaprepašteni smo uznemiravanjem Vide

“Ukrajinski nogometni savez, kao i milioni ukrajinskih navijača, zaprepašteni su uznemiravanjem Domagoja Vide, hrvatskog reprezentativca i bivšeg igrača kijevskog Dinama, koje je započelo nakon objavljivanja videosnimka u kojem je rekao: ‘Slava Ukrajini!’

U spomenutom slučaju imamo jasan i beskompromisan stav: nogometaš koji je dugi niz godina igrao za legendarni ukrajinski klub ima pravo izraziti zahvalnost i poštovanje prema Ukrajini i njezinim navijačima! Nijedna disciplinska pravila FIFA-e ne sadrže norme koje bi zabranile takve postupke.

Slogan “Slava Ukrajini!” pozdrav je u znak sjećanja na žrtve, patriotski simbol neovisnosti i slobode ukrajinskog naroda, kao i slogan koji često koriste ukrajinski navijači prilikom navijanja. Istodobno, slogan ne sadrži negativne ili uvredljive sadržaje. Sličan je i ostalim sloganima poput “Slava Hrvatskoj!” ili “Slava Francuskoj!”

S obzirom na situaciju, Ukrajinski nogometni savez i njegov predsjednik Andriy Pavelko osjetili su potrebu da podrže Domagoja Vidu. Odmah su podnijeli žalbu FIFA-i s odgovarajućim objašnjenjima u vezi sa sloganom “Slava Ukrajini!”. Obaviještena je i UEFA da brani poziciju Ukrajinskog nogometnog saveza unutar FIFA-e. Na brojne zahtjeve novinara i navijača, na uvid je dostupna i preslika žalbe.

U ime cijele ukrajinske nogometne zajednice Domagoju Vidi želimo izraziti zahvalnost za javno pokazivanje poštovanja prema Ukrajini. Također, čestitamo na ulasku Hrvatske u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji”, piše u saopćenju Ukrajinskog nogometnog saveza.

Izvor: klix.ba
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *