–Puls24–

Otpor je naša dužnost i obaveza

PREDMET “RESPIRATORI”: Potvrđena optužnica protiv Novalića i drugih

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu utjecajem, pranja novca i krivotvorenja isprava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Optužnicom se, osim Novalića, terete i Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F. H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Ovu informaciju za BIRN BiH potvrdila je braniteljica optuženog Fadila Novalića Vasvija Vidović.

Novalić, Solak i Hodžić terete se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi, prenosi Detektor.ba.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je navedeno da se Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F. H. Srebrena malina’ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine”, navodi se u saopćenju.

Optužena Milićević se tereti da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Državno tužilaštvo saopćilo je da se istraga nastavlja protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme “F. H. Srebrena malina”, koja se bavi prodajom voća i povrća, Tužilaštvo BiH provodilo je od maja prošle godine.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *