Home / Globus / SAD ĆE DEPORTOVATI MUŠKARCA OSUĐENOG za sudjekovanje U GENOCIDU U SREBRENICI: Na prevaru ušao u SAD tvrdeći kako je bio žrtva rata

SAD ĆE DEPORTOVATI MUŠKARCA OSUĐENOG za sudjekovanje U GENOCIDU U SREBRENICI: Na prevaru ušao u SAD tvrdeći kako je bio žrtva rata

Muškarac iz Ohija optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je sudjelovala 1995. u srpskom genocidu nad preko 8000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici bit će deportiran iz SAD-a prema sporazumu o priznanju krivnje u četvrtak na američkome Saveznom sudu.

Vlada SAD-a optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio, kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prevaru ušao u Sjedinjene Države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata.

Dragić (42) jedan je od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiju koje su tužitelji optužili posljednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prilikom ulaska u SAD.

Dragić je priznao lažne iskaze, ali poriče kako su on i njegove policijske snage sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev advokat Darin Thompson.

U toku rata u Bosni 1992. do 1995. oko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšeg generala Ratka Mladića u Srebrenici u julu 1995., i to je najveće istrebljenje na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Vlada SAD-a navodi kako je Dragićeva paravojna policija bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg.

 

Izvor: koktel.org

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *