–Puls24–

Otpor je naša dužnost i obaveza

V. Britanija od danas i praktički izvan EU

S početkom Nove godine, Velika Britanija je napokon započela novi život – bez Europske unije, nakon 48 godina međusobne veze, često obilježene i napetim odnosima.

Ujedinjeno Kraljevstvo napokon je napustilo EU, kao i jedinstveno tržište i carinsku uniju. Točno u ponoć po londonskom vremenu prestala su vrijediti pravila prijelaznog razdoblja.

Između Velike Britanije i Europske unije stvorit će se zona slobodne trgovine za robu i usluge bez kvota i carina. Međutim, na granici su uvedene carinske i sanitarne kontrole, što će dovoditi do zastoja na granici.

Neće se provjeravati samo roba, već i građani – bezvizni boravak Britanaca u EU ograničen je na 90 dana. Također, Britanci će u EU morati plaćati roming, što ranije, naravno, nije bio slučaj.

Podsjećamo: jučer je francuski ministar europskih poslova Clement Beaune izjavio kako dugački i mukotrpni pregovori o Brexitu nisu bili rezultat želje Europske unije da kazni Ujedinjeno Kraljevstvo zbog njegovog odlaska. “S Brexitom, Britanija sama sebe kažnjava”, kazao je Beaune za francusku televiziju LCI.

izvor: geopolitika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *