Home / Zdravlje i Nauka / Vježbanje i gubitak kilograma: Nema topljenja sala bez ravnoteže u prehrani

Vježbanje i gubitak kilograma: Nema topljenja sala bez ravnoteže u prehrani

__

Mnogi zaboravljaju da jedina energija koju dobivamo za trening dolazi iz hrane, najviše iz ugljikohidrata koji su primarni izvor energije.

Vježbe se moraju uskladiti sa režimom ishrane kako bi se dobio pozitivan efekat

Prehrana i trening moraju biti usklađeni kako biste postigli željene rezultate, bez obzira na to o kojim je ciljevima riječ. Mnogi misle kako je dovoljno samo vježbati pa će tako ostvariti ono što su naumili – izgubiti kilograme, razviti mišiće, ili oboje. Međutim, ako prehrambene navike ne prate trening, rezultati se neće postići, barem ne značajniji.

Postignite kalorijski deficit

Količina hrane, kalorija koje unosimo prehranom, diktira tjelesnu težinu. Ako unosimo više kalorija nego što ih naš organizam potroši, s vremenom ćemo se debljati – višak kalorija odlazi u masne naslage. Vježbanjem, između ostalog, nastojimo potrošiti znatnu količinu kalorija kako bismo ubrzali i olakšali mršavljenje, ali ako prehrana nije prilagođena, nećemo postići baš ništa. Kako bi trening bio efikasan, potrebno je smanjiti unos kalorija i treba postići kalorijski deficit – manji unos kalorija od njihove potrošnje. Tek tada će vježbanje s ciljem mršavljenja imati smisla, jer dok se hranom nadoknađuju potrošene kalorije, mršavljenje neće početi.

Nema mišića bez proteina

Za vrijeme treninga mišići su snažno aktivirani, što stimulira njihov rast i razvoj. Međutim, oni se neće razviti bez optimalne količine nutrijenata od kojih su građeni – proteina. Ako vježbate s ciljem povećanja mišića, pravite vježbe snage i mišićne izdržljivosti, vaša prehrana trebala bi biti bogata proteinskim namirnicama.

Vodite računa o energiji za trening

Mnogi zaboravljaju kako jedina energija koju dobivamo za trening dolazi iz hrane, ponajviše iz ugljikohidrata, koji su primarni izvor energije za vrijeme raznih aktivnosti. Iako ste možda na dijeti, ili niste, nego vježbate s drugim ciljevima i redovito provodite neke sportske aktivnosti, trebate voditi računa o energiji za trening. Obrok prije i poslije treninga uglavnom bi trebao biti bogat dobrim ugljikohidratima, pa čak i ako ste na dijeti tempirajte obroke tako da osiguraju dovoljno energije za tjelesne aktivnosti.

Raznovrsnost prehrane bitna za zdravlje

Vitamini i minerali su organski spojevi koje tijelo ne može samo stvarati, a izuzetno su važni za ispravno funkcioniranje organizma, stoga je njihov adekvatan unos važan dio prehrane. Budući da vitamini i minerali sudjeluju u mnogim metaboličkim procesima koji utječu na trening i vježbanje, od velike su važnosti svakom sportisti, pa tako i rekreativcu. Kako biste osigurali tijelu dovoljno tih važnih mikronutrijenata, pobrinite se da vaša prehrana obiluje raznovrsnim voćem i povrćem, jer gotovo svaki obrok sportista i aktivne osobe trebao bi sadržavati povrće ili voćku.

Izvor: Index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *