Home / Vijest / Žestoke reakcije iz Srbije na Kolindinu izjavu o Vučiću

Žestoke reakcije iz Srbije na Kolindinu izjavu o Vučiću

”HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović treba prvo odgovoriti na pitanje kako to da Hrvati danas čine većinu u Kninu, a tek potom komentirati govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o Kninu i šahovnici”, poručio je u ponedjeljak srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Navodeći podatke popisa iz 1991., Dačić je rekao da je tada u Kninu živjelo 37.888 Srba i samo 3886 Hrvata, dok je danas u Kninu 11.612 Hrvata i samo 3555 Srba.

“Što je to ako nije etničko čišćenje? Vratite prvo Srbe u Knin pa onda pričajte o srpskom predsjedniku”, poručio je Dačić hrvatskoj predsjednici u povodu njezina komentara Vučićevog govora na Kosovu.

“Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša”, naglasio je Vučić u nedjelju na Kosovu, a ilustrirajući posljedice ratova po Srbe rekao je kako se “danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko”.

Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak da se ne namjerava spuštati na razinu da komentira govor srpskog predsjednika na Kosovu i kazala da on za Hrvatsku nije relevantan.

“Ja ne vidim zašto bi on uopće bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi gospodin Vučić trebao nametati teme u Hrvatskoj. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom, bavimo se hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa Srbijom, sa srpskim narodom”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je poručila kako “neće dopustiti” da joj “Vučić nameće bilo kakve teme” kojima će se baviti niti će se “spuštati na tu razinu” da komentira Vučićeve govore jer misli “da on o samom sebi najbolje govori”.

Vulin spomenuo i Mirka Norca

Na poruke iz Hrvatske u povodu Vučićeva govora reagirao je i srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ocijenivši kako “zemlja koja se ponosi protjerivanjem 250.000 svojih državljana ne može razumjeti politiku Aleksandra Vučića koja poziva na mir”.

“Na dan Vučićeva govora u Kosovskoj Mitrovici Hrvatska je službeno u nazočnosti Mirka Norca, zločinca osuđenog za svojeručno ubojstvo nenaoružanih srpskih seljaka, slavila obljetnicu Medačkog džepa – dana kada je zaklano blizu 100 srpskih civila. Oni koji se ne mogu odreći ustaštva ne bi smjeli govoriti o europskim vrijednostima”, rekao je Vulin.

Kako prenose Večernje novosti, Vulin je rekao da “nasljednicima ustaša vrijednosti antifašizma ne mogu pripadati”.

“Hrvatska politika kao uvredu prima svakog Srbina koji ima hrabrosti govoriti istinu, a kada je taj Srbin Vučić, onda ne može sakriti duboke komplekse. Kada vidimo histeriju s kojom hrvatsko vodstvo napada Vučića, znamo da je na dobrom putu”, rekao je Vulin.

Izvor: index.hr
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *