DIO TIJELA KOD ŽENA OTKRIVA BOLESTI: Saznajte da li vam prijeti DIJABETES ILI SRČANI UDAR

Najnovije istraživanje je pokazalo da je za vaše ukupno zdravlje mnogo bolje da imate zalihe masnoće oko kukova nego oko nekih vitalnih organa kao što su jetra, pankreas i bubrezi. 

Na taj način se došlo do zaključka da mršave žene, kao i one sa uskim kukovima češće oboljevaju od dijabetesa i dobijaju infarkt.

dijabetes

Istraživački tim sa univeziteta Kembridž je prvenstveno dokazao da neke žene prosto ne mogu da zadrže masne naslage u niskom abdominalnom području i u predjelu zadnjice, a odgovornost za ovo je u metabolizmu. To ih dovodi u rizičnu grupu za oboljevanje od ovih opakih bolesti, jer umjesto da se masnoća nakuplja na kukovim, ona se sprovodi u krv i stvara naslage oko organa.

kukovi

“Vjerujemo da je nakupljanje masnih naslaga oko kukova prije svega genetički uslovljeno. To znači da su kod mršavih ljudi masnoće nataložene u jetri ili pankreasu i da ometaju njihovo normalno funkcionisanje – kaže autor studije dr Luka Lota.

Tim je istraživao genetički profil više od 600.000 žena i pronašao više od 200 varijateta u strukturi koje mogu da dovedu do nakupljanja masnih naslaga na određenim dijelovima tijela. Upoređeni su zdravstveni kartoni žena kod kojih su izmjereni uski kukovi i širi strukovi. Došlo se do zaključka da u obe varijante žene su imale ili problem sa dijabetesom tipa 2 ili sa srčanim oboljenjima.

dijabetes4

“Kada je žensko tijelo u obliku jabuke, onda je očigledno gdje se masnoće talože i trebalio bi na vrijeme reagovati. U većem riziku su naravno one koje imaju i genetičke predispozicije za bolesti. Međutim, mi smo našli da je ovo povezano – kaže dr Klaudija Langerderg.

Naime, od genetike zavisi kakav će vam biti metabolizam, a i oblik tela, što dovodi u pitanje kojim bolestima ste skloniji. Ako se masnoće talože oko jetre tada se tijelo ne prečišćava kako bi trebalo što eskalira u bolesti kardiovaskularnog sistema. Ako se masnoće nakupljaju oko pankreasa, onda se remeti proizvodnje insulina i dolazi do povećanja šećera u krvi, što se manifestuje kao hronično oboljenje dijabetesa tipa 2.

Loading..

dijabetes

Ukoliko imate tijelo u obliku jabuke, onda je važno da pripazite na ishranu i da redovno radite vježbe za trbušni pojas, jer ćete na taj način odbacivati masnoće koje mogu da štete vašem zdravlju i da dovedu i do katastrofalnog ishoda.

tijelo

Izvor: novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*