Donald Trump: „Kurdi s nama nisu bili u Normandiji“

Jučer je američki predsjednik Donald Trump objasnio zašto je povukao američke vojnike sa sirijske granice s Turskom i ostavio Kurde na milost i nemilost turskim snagama i proturskim islamističkim milicijama u Siriji, koje zapadno od Eufrata imaju 14 000 boraca. Objašnjenje je vrlo zanimljivo.

Trump se pozvao na jedan  “vrlo, vrlo snažan članak”, referirajući na kolumnu konzervativnog pisca i mislioca Kurta Schlichtera.

Trump je branio je svoju odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije i tako omogućio tursku ofenzivu na kurdske borce koje podržavaju SAD u regiji primjećujući da se Kurdi nisu borili zajedno sa Sjedinjenim Državama u Drugom svjetskom ratu.

„Kurdi nam nisu nam pomogli u Drugom svjetskom ratu. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primjer. Spominju imena raznih bitaka, oni ih nisu bili tamo“, misleći na Normandiju je rekao američki predsjednik novinarima nakon potpisivanja izvršnih dekreta u Bijeloj kući u srijedu.

“Potrošili smo ogroman novac pomažući Kurdima. Oni se bore za svoju zemlju. Kad kažete da se „bore sa Sjedinjenim Državama“, da, oni se bore zajedno s nama, ali se bore za svoju zemlju”, dodao je Trump.

„Potrošili smo jako puno novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde. Ali postoje različite frakcije. Imate PKK, koji je drugačija frakcija, a surađivala je s nama. To su odmetnici, ali su surađivali s nama“, priznao je Trump.

„Savezi su vrlo jednostavni, ali naši savezi su nas iskoristili“ rekao je Trump također novinarima, misleći o tome kako funkcionira NATO.

“Ako pogledate koliko novca trošimo na NATO, a koliko zemalja iz Europe imaju puno većih koristi od nas“, dodao je Trump.

Loading..

Turska je u srijedu započela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, napadajući za sada još uvijek američke saveznike, sirijske YPG milicije, kurdske snage koje kontroliraju regiju. Turska ofenziva uslijedila je samo nekoliko dana nakon razgovora Trumpa i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, nakon čega je Trump na Twitteru objavio da će američke trupe povući iz regije.

Trumpova odluka da napusti kurdske grupe koje su se borile zajedno s američkim vojnicima Siriji je izazvala dvostranačku osudu u Washingtonu.

Kritičari tvrde da taj potez izaziva sumnju u američke obveze prema saveznicima, mogao bi omogućiti uskrsnuće „kalifata“ i izaziva bojazan da će neki od tisuće boraca ISIL-a u kurdskom pritvoru pobjeći i vratiti se u europske i druge zemlje.

Podsjetimo, samo u kampu Al-Hol Kurdi drže 10 000 boraca ISIL-a i na desetine tisuća članova njihovih obitelji.

U Bijeloj kući je Trump rekao novinarima da su neki od “najopasnijih” zatvorenika ISIL-a premješteni, ali nije rekao koliko ih je i gdje su prebačeni.

“Smještamo ih na različita mjesta gdje je sigurno”, rekao je američki predsjednik.

VIDEO – Donald Trump: „Kurdi s nama nisu bili u Normandiji“

Izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*