ERDOGAN OSIM GULENOVACA OD BH. VLASTI TRAŽI I DEPORTACIJU GRANIČARA S AERODROMA

Turska delegacija koju predvodi predsjednik Redžep Tajip Erdogan tokom dvodnevne posjete sastaje se s predstavnicima najviših institucija BiH.

Na sastanku s Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem turski predsjednik je i ovoj put ponovio – ukoliko želimo biti prijatelji, moramo imati iste neprijatelje. Potom je zatražio da bh. vlasti isporuče sve Gulenovce – turske državljane koje tamošnje vlasti traže zbog optužbi da su povezani s pokretom Feto čiji je osnivač Fetulah Gulen.

Članovi Predsjedništva su se obavezali da će pohapsiti i deportovati sve što sa slovom G gmiže njegovim amanetom. No, manje je medijski popraćen još jedan zahtjev, koji je Erdogan naknadno zatražio od tročlanog sastava.

Naime, prilikom dolaska turske delegacije pripadnici Erdoganovog ličnog osiguranja sukobili su se s Graničnom policijom BiH, nakon što su odbili ispoštovati redovne procedure i graničnu kontrolu. Radi se o, tvrdi on, neviđenoj praksi i bezobrazluku šake pojedinaca, koji na ovaj način pokušavaju narušiti odnose dvije zemlje i pokazati zapravo da BiH nije turski vilajet. Ipak, svjestan je kako je ovo anticivilizacijski čin dva ili tri čovjeka, koji su uzeli sebi za pravo da sprovode neke tamo bh. procedure nad turskim predsjednikom.

Zbog toga od bh. vlasti traži da se hitno ograde od ovog incidenta i pohapse ove delikvente koje je neko zaposlio na granici, deportiraju ih turskim vlastima koje bi im konačno presudile.

Vrh države već je dao obećanje da će učiniti sve da Bosna šeher i Turska ostanu prijatelji. Na najbolji i najefikasniji način će, kažu, riješiti pitanje zapošljavanja u državnoj službi i graničnoj policiji. Ljudi koji stoje na granicama su ogledalo naše zemlje i nipošto se ne smije dogoditi situacija da neko tamo dijete sa šapkom i zastavom BiH na reveru legitimiše turskog predsjednika, navode iz Predsjedništva BiH.

Loading..

Tekst je satiričnog karaktera.

 

Izvor: satro.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*