Evo čime su u petak iranske snage oborile strani nepoznati dron nad Huzestanom

Oborena bespilotna letjelica definitivno je pripadala stranoj zemlji. Njena olupina je otkrivena i istražuje se“, rekao je rekao je guverner iranske pokrajine Huzestan, Gholamreza Shariati, prenosi IRNA.

Iranski mediji ranije su objavili da je vojska oborila bespilotnu letjelicu iznad zaljevskog lučkog grada Mahshahra u pokrajini Huzestan, ne navodeći u početku detalje o ovoj obrambenoj operaciji.

U službenim iranskim novinama nije pisalo radi li se o vojnoj ili civilnoj bespilotnoj letjelici ili iz koje zemlje dolazi.

Međutim, naknadno objavljene informacije sugeriraju da je oboren vojni dron, vjerojatno američki ili nekog od američkih saveznika, iako je malo vjerojatno da bi se, osim američke vojske, itko usudio na ovaj korak. Naime, strani dron je oborio iranski sustav protuzračne obrane Mersad, što znači da su Iranci koristili jedan od svojih najboljih obrambenih sustava.

U snagama iranske protuzračne obrane su rekli da je uređaj oboren prije nego što je kršenjem nacionalnog zračnog prostora uspio doći do neke od kritičnih lokacija.

Da pojasnimo, sustav protuzračne obrane Mersad zapravo je razvijen obrnutim inženjeringom američkog sustava MIM-23 Hawk kompanije Raytheon, a njegova proizvodnja smatra se jednim od prvih koraka Irana u izgradnji domaćih sustava protuzračne obrane.

Sustav ima tri glavna dijela: projektile i lansere, radar za otkrivanje i radar za gađanje cilja. Sustav koristi dvije vrste domaćih projektila „Shahin“ i „Shalamche“. Potonji je ažurirana verzija „Shahina“

Loading..

Kada je treći dan na velikom vojnom manevru „Mohamad Rasul Allah“ iranske vojske 2015. uspješno lansirana raketa „Shalamche“, vijest je iznenadila vojne stručnjake u cijelom svijetu. Rakete su tada prvi put ispaljene iz sustava Mersad srednjeg dometa.

Prema izvještajima iz lučkog grada Yask, na jugu Irana, gdje se proveo spomenuti vojni manevar, rakete „Shalamche“ su mogle otkriti, identificirati i pogoditi dron s vrlo niskim ekvivalentnim odjeljkom od radara. U tom kontekstu su zapovjednici iranske vojske Hatam Al-Anbia i general Amir Farzad Esmaili objasnili da “iako je raketa “Shalamche” izgledom slična raketama “Hawk”, ima veće operativne mogućnosti.

Jasno su rekli da Iran koristi potpuno domaće sustave i ne treba mu raketa „Hawk“, te dodali kako protuzračna obrana Irana danas “nema slijepih mrlja”.

“Posljednjih je dana isti raketni sustav presreo neke zrakoplove koji su se htjeli približiti području gdje se odvijaju vojne vježbe, ali su bili prisiljeni napustiti regiju”, rekao je general Esmaili trećeg dana ovog manevra.

Posljednjih godina Iran bilježi značajna dostignuća u obrambenom sektoru. Međutim, oduvijek je inzistirao da se njegova vojna doktrina temelji na odvraćanju i da njegova vojna moć ne predstavlja nikakvu prijetnju drugim zemljama, posebno ne susjedima Islamske Republike.

Dizajn sustava upravljanja i upravljanja, kao i zasloni su potpuno digitalni. Upotreba vrhunskih tehnologija u radarima za otkrivanje i za borbu protiv elektroničkog ratovanja još je jedna značajka ovog domaćeg sustava protuzračne obrane, koji je u usporedbi s njegovom primarnom verzijom prošao mnogo ažuriranja.

Sustav za obavljanje svoje izviđačke misije koristi radare Kavosh i novi CWAR zvan Jouiya. Uz to, ima i napredni Hadi radar, poboljšanu verziju MPQ-46 radara koja se koristi za presretanje i uništavanje ciljeva na udaljenosti od 80 kilometara i istovremeno može napadati dvije mete.

Posljednji model sustava protuzračne obrane Mersad predstavljen je na ovogodišnjoj paradi Dana nacionalne vojske pod naslovom Mersad-16, kojeg osim mobilnosti odlikuje i 3D radar, zvan Hafez, koji ima domet od 250 kilometara i mogućnost istodobnog presretanja 100 meta.

Nakon testiranja novih projektila za sustav Mersad, iako govorimo o obrambenom oružju, SAD su 2017. zaprijetile Iranu da će, ako nastavi s tom praksom, biti podvrgnut dodatnim sankcijama.

Iran je u veljači 2017. godine, usprkos američkom upozorenju, ispalio još jednu raketu zemlja-zrak. Raketa sustava Mersad kratkog dometa ispaljena je iz lansera istočno od Teherana i pogodila je cilj na udaljenosti od 35 milja.

“Nedavne iranske akcije, uključujući provokativno lansiranje balističke rakete i napad na saudijski mornarički brod kojeg su izveli militanti koje podržava Iran, govore ono što bi međunarodnoj zajednici trebalo biti jasno u vezi s destabilizirajućim ponašanjem Irana na Bliskom istoku”, izjavio je tadašnji savjetnik za američku nacionalnu sigurnost Michael Flynn i dodao kako su testovi sustava protuzračne obrane “kršenje međunarodnih normi”. Nakon toga su SAD odmah uvele još jedan krug sankcija protiv Islamske Republike.

Usprkos sankcijama, Iran je ostvario značajan napredak u obrambenoj industriji, dostigavši samostalnost u proizvodnji brojne vojne opreme i sustava. Iranske vlasti često ističu da vojna moć naroda Irana ne predstavlja prijetnju drugim zemljama i da je njihova obrambena doktrina u osnovi odvraćajuća.

Izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*