Izrael pravi sedam prirodnih rezervata na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelski ministar odbrane najavio je kreiranje sedam prirodnih rezervata na okupiranoj Zapadnoj obali kao dio pokušaja da Izrael zadrži kontrolu nad tim područjem, rekavši da će taj potez ojačati Izrael i još više razviti jevrejska naselja. 

To će se desiti na lokaciji poznatoj kao Područje C koje uključuje i stratešku Jordansku dolinu, za koju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u septembru rekao da je planira aneksirati.

Ministar odbrane Naftali Bennett, čija desničarska stranka ima podršku jevrejskih doseljnika, rekao je prošle sedmice da ta teritorija pripadala Izraelu i njegov cilj je da je aneksira “u kratkom vremenu”.

Dodao je da će rezervati biti “pod odgovornošću” izraelskih vlasti za prirodu i parkove.

Također je najavio širenje dvanaest postojećih lokacija koje vode izraelske vlasti na Zapadnoj obali, uključujući Qumran, gdje su u pećinama između 1947. i 1956. pronađeni “Svici s Mrtvog mora” ili „Kumranski spisi“ koji se sastoje od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz Hebrejske Biblije.

Loading..

Prema Ministarstvu odbrane, to će biti prvi put da će se rezervati proširiti od Sporazuma iz Osla početkom 90-tih.

Bennett želi da ponovo bude izabran na izborima 2. marta, kao dio ultradesničarskog saveza.

Palestinske vlasti su osudile potez, optužujući Bennetta da “podiže novi kolonijalni kišobran kako bi se borio protiv palestinskog prisustva na tim područjima”.

Područje C čini 60 posto Zapadne obale i pod punom je izraelskom kontrolom.

Palestinski ministar vanjskih poslova rekao je da će se žaliti u UN-u i na međunarodnim sudovima.

Nekih 40 posto područja rezervata je privatno palestinsko vlasništvo.

Prema izraelskim zakonima, Palestincima će biti zabranjeno da budu na svojoj vlastitoj zemlji, kaže Hagit Ofran iz izraelske ogranizacije Mir sada.

“Ako se radi o prirodnim rezervatima, onda im oni mogu reći da trebaju specijalnu dozvolu za poljoprivredne aktivnosti”, rekla je Ofran za AFP.

Većina međunarodne zajednice smatra naselja na okupiranim palestinskim područjima ilegalnim.

Vijeće sigurnosti UN-a je 2016. godine tražilo da se zaustavi gradnja naselja i usvojilo rezoluciju u kojoj se navodi da je to kršenje međunarodnog prava, prenosi Al Jazeera.

 

Izvor: novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*