Kako otkriti ko vam više nije prijatelj na Facebooku

Najbolji način da se provjeri da li je vaše prijateljstvo još aktivno je obična pretraga

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako otkriti ko vam više nije prijatelj na Facebooku, odnosno ko vam je dao “nogu”.

Najbolji način da se provjeri da li je vaše prijateljstvo još aktivno je obična pretraga.

Dovoljno je otvoriti sopstveni profil na Facebooku, odabrati kategoriju prijatelji i u pretrazi upisati ima prijatelja. Ako je prijateljstvo još uvijek “živo”, pojaviće se u spisku. Ako tu osobu nemate na spisku prijatelja možda je promijenila ime (odnosno prezime) ili vas je obrisala.

Druga mogućnost je da pretražite ime “prijatelja” na Facebooku. U rezultatima pretraživanja vidjećete sve osobe koje se zovu poput te osobe, ali i u kakvom ste odnosu. Ako uz ime vašeg “prijatelja” stoji “dodaj prijatelja” očito je da više niste u prijateljskoj vezi. Ako među rezultatima ne možete naći svog “prijatelja” možda je deaktivirao ili izbrisao svoj profil.

Loading..

Neki korisnici Facebooka posebno cijene svoju privatnost pa zabranjuju Facebooku da njihov profil bude vidljiv bilo kome osim njihovim prijateljima. Kako biste bili sigurni da se vaš “prijatelj” možda nije samo “sakrio”, možete provjeriti putem tuđeg naloga. Tačnije, posjetite profil zajedničkog prijatelja i pokušajte svog “prijatelja” da pronađete među vašim zajedničkim prijateljima odnosno među prijateljima na tom profilu. Ako ga tamo ugledate i uz njegovo (ili njeno) ime stoji “dodaj prijatelja” očito je vaša prijateljska veza raskinuta.

Na kraju, postoje i brojne mobilne aplikacije odnosno dodaci za internet pretrage koji obećavaju da će vas obavijestiti o tome ko vam više nije prijatelj. Ako se odlučite za instalaciju takve aplikacije, budite posebno oprezni. Mobilne aplikacije često su pune oglasa, mogu učiniti vaš mobilni telefon ranjivijim na hakerske napade, a i često skrivaju naplatu korišćenja koju aktiviraju bez prethodnog upozorenja. Tome treba dodati i činjenicu da za korišćenje takvih aplikacija morate dopustiti pristup svom Facebook profilu, a da pri tome ne znate koje sve podatke prikupljaju, gdje ih pohranjuju ili za šta koriste.

 

Izvor: fokus.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*