Nuklearna velesila Indija nastavlja kupovinu S-400 bez obzir na prijetnje koje dolaze iz SAD-a

Dan pre oštrih trgovinskih pregovora sa SAD, indijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će nastaviti kupovinu sistema S-400 od Rusije.

Indijski ministar vanjeskih poslova V. Muraleedharan izjavio je da je potreba za ovim PVO sistemom u više navrata obrazložena SAD-u, uključujući i nedavnu posetu Mikea Pompea Indiji.

Loading..

Vlada stalno prati sve događaje koji utiču na bezbednost Indije i preduzima sve neophodne mere da se stabilnost očuva. Naš zahtev za sistem S-400 je jasno prenesen američkoj strani, rekao je ministar.

On je diskutovao o opasnosti od sankcija kojima prijeti administracija Donalada Trumpa zbog dogovora sa Rusijom u iznosu od 5,43 milijarde dolara. Sporazum je potpisan tokom dvodnevne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, Indiji.

Ugovor za isporuku ruskog raketnog sistema S-400 Indiji, zaključen je u oktobru 2018. godine.

Trampova administracija je zapretila Indiji sankcijama prema zakonu CAATSA ako se odluči za nastavak kupovine.

Ovaj zakon podrazumeva izricanje određenih sankcija za osobe ili pravne subjekte koji su svesno sudelovali u “značajnoj transakciji” sa sektorom odbrane i obaveštajnim službama Rusije. Američki State Department odlučuje od slučaja do slučaja da li se radi o nekoj značajnoj transakciji ili ne.

Ranije ove sedmice, zamenik direktora ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju FSMTC, Vladimir Drozhzhov, izjavio je novinarima da se Moskva nada da će do kraja 2019. godine primiti avans za S-400 od strane Indije, tako da isporuka može početi 2020. godine i biti okončana do 2025. godine.

Sistem S-400 je napredni PVO sistem velikog dometa koji može biti naoružan sa tri različite vrste raketa koje se koriste ra različite vrste ciljeva i različite daljine dejstva na iste.

 

Izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*