PROJEKAT HORIZON 1959: IZGRADNJA LJUDSKE STANICE NA MESECU

Objavljeni dokumenti otkrivaju Projekat Horizon 1959: Planovi američke vojske za izgradnju mesečeve  ispostave.

Loading..

“Uspostavljanje operativne baze na Mesecu ima ogroman vojni i naučni potencijal. Zbog neprocenjivog naučnog, vojnog i političkog prestiža koji će doći do nacije koja prva uspostavi lunarnu bazu, a neophodno je da Sjedinjene Države budu prve. ”

Nije tajna da se Mesec smatra ključnim strateškim nebeskom telom. Ako pogledamo istoriju, videćemo da su brojne zemlje na svojoj površini planirale “naučne” ispostave.

Međutim, postoje određeni dokumenti koji su nedavno otkrili vojne projekte na Mesecu. Postoji potreba za vojnim policijskim stanicama na Mesecu.

Lunarna ispostava je neophodna za razvoj i zaštitu potencijalnih interesa Sjedinjenih Država na Mesecu; razviti tehnike posmatranja Zemlje i za dalja istraživanja svemira i vojne operacije na Mesecu, ukoliko je to potrebno;

9. juna 1959. godine, vlada Sjedinjenih Država je odlučila da je izgradnja lunarnog ispostava od velike važnosti za zemlju.

Projekat Horizon je stvoren kao odgovor na sve veći interes drugih zemalja, poput Sovjetskog Saveza u militarizaciji i istraživanju Meseca.

Međutim, njegov primarni cilj bio je zaštita potencijalnih interesa Sjedinjenih Država na površini lunarne površine. Tokom 1959. godine, svemirska trka je prešla na potpuno novi nivo.

Dve godine nakon prvobitnog predloga projekta Horizon, prva misija Apolo je pokrenuta 27. oktobra 1961. stvarajući novo poglavlje u istoriji čovečanstva.

Međutim, zemlje širom sveta – prvenstveno SAD i Sovjetskog Saveza – nisu samo planirale putovanje do Meseca i stavljale astronaute u orbitu oko planete, njihovi planovi su bili ispred vremena i imali su brojne projekte koji su već postojali, što bi pokrenulo militarizaciju našeg solarnog sistema.

Brzi napredak u pogonu, elektronici i svemirskoj medicini i drugim astronautičkim naukama 1950-ih godina bi omogućio uspešnu izgradnju vojne ispostave na Mesecu.

Da budemo drugi u uspostavljanju ispostave na Mesecu bilo bi katastrofalno za prestiž naše nacije i zauzvrat naše demokratske filozofije.

Iako je to u suprotnosti sa politikom Sjedinjenih Država, Sovjetski Savez u uspostavljanju prve stalne baze može istražiti mesec ili kritične oblasti za sebe.

Predviđena je postavka postojanja dovoljne veličine da bi se zadržala dovoljna oprema koja će kasnije biti korišćena u militarizaciji i istraživanju Meseca.

Vojna ispostava bila je osmišljena kako bi se omogućilo opstanak i umerena konstruktivna aktivnost jedne osobe, a 10-20 na održivoj osnovi.

Tokom planiranja, istraživači su smatrali da se ispostava treba postaviti za postrojenja za ekspanziju, snabdevanje i rad osoblja kako bi se održalo maksimalno produženje trajnog stanovanja.

Futuristički projekat iz 1959. planiran je da bude samodovoljan koliko je to moguće bez dodatne podrške sa Zemlje.

Međutim, ne samo da je Projekat Horizon prvi korak lunarne militarizacije, baza je dizajnirana tako da se može odvojiti kao stalna instalacija čoveka na Mesecu, što bi na kraju omogućilo istraživanje naučnog, komercijalnog i vojnog potencijala na površini.

Mesečeva ispostava trebalo je da posluži kao posmatračko mesto koje bi olakšalo – u bliskoj budućnosti – putovanje između Zemlje, meseca i eventualnog istraživanja našeg solarnog sistema i svemira.

Uzmite u obzir da je sve ovo bilo moguće 1959. Više od pola veka kasnije, sa brojnim tehnološkim dostignućima, samo zamislite za šta smo sposobni.

 

Izvor: svettajni.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*