RAT SE ŠIRI: Iz Sirije granatiran turski grad Mardin, poginulo dvoje i ranjeno 12 civila

Najmanje dvoje civila je poginulo, a 12 je ranjeno u raketnim i minobacačkim napadima koje su pripadnici YPG/PKK-a danas sa sjevera Sirije izveli na tursku pograničnu provinciju Mardin

Iz ureda guvernera Mardina saopćeno je da su mete terorističkih napada bila pogranična naselja Taslica i Otluk u distriktu Kiziltepe, javlja Anadolu Agency (AA).

Isti izvor javlja da je, prema prvim informacijama, u napadima poginulo dvoje, a ranjeno 12 civila. Ranjeni su zbrinuti u bolnicu.

Teroristički napadi na pogranična turska naselja intenzivirani su od početka operacije “Izvor mira“ koju turske snage sprovode na sjeveroistoku Sirije. U terorističkim napadima u proteklih šest dana na jugu Turske poginulo je najmanje 20 civila.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenuli su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti t koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske jutros je saopćilo da je do sada u operaciji neutralizirano ukupno 595 terorista.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas kazao da je od terorista oslobođeno područje od skoro hiljadu kilometara kvadratnih i da će operacija trajati do konačne neutralizacije prijetnje.

PYD/YPG je sirijski ogranak organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Loading..

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*