ŠOKANTNA VIJEST IZ BRISELA: Francuska i Holandija protiv prijema Albanije i Makedonije u EU!

Vijeće ministara opštih poslova EU u Luksemburgu raspravlja o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u debati koja može imati šire posljedice za dalji tok procesa proširenja u cjelini.

Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od ove dvije balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmjenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izveštaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani.

U praksi, taj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine slijedeće godine, moguće i dulje, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.

U dokumentu dostavljenom drugim zemljama-članicama, Francuska traži od Evropske komisije da pripremi novi pristup pregovorima o članstvu, kako bi oni bili manje tehnokratski i kako bi mogli da „nazaduju“ u slučaju da nazaduju reforme u zemaljama kandidatima.

Loading..

„Sadašnji metod otvaranja i zatvaranja poglavlja ne ostvaruje duboke promjene koje su potrebne u ovim zemljama“, navodi se u francuskom prijedlogu.

Takav stav Francuske o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji podržava Holandija, dok su sve ostale zemlje-članice spremne da u ovom trenutku otvore pregovore bar sa jednom od dvije zemlje.

Danska, Španija i Belgija su protiv otvaranja pregovora sa Albanijom u ovom trenutku, pozivajući se na nedovoljan napredak u reformama.

Prema izvorima iz Evropskog savjeta, zemlje-članice pokušavaju uticati na Francusku i Holandiju da promijene odluku, navodeći da neće pristati na razgovore o promjeni metodologije bez odluke o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, kao i da bi negativna odluka ugrozila kredibilitet EU i stabilnost u regionu.

Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Češka i druge zemlje zalažu se za otvaranje pregovora bez odlaganja.

Kao mogući kompromis, diplomatski izvori navode „razdvajanje“ Sjeverne Makedonije i Albanije, odnosno mogućnost da Skoplje sada dobije neku vrstu uslovnog zelenog svetla, a da odluka o Albaniji bude odložena za neki kasniji trenutak.

Međutim, za sada nema signala da bi Francuska i Holandija pristale na takav scenario.

Finska, kao trenutna predsedavajuća EU, pripremila je nacrt odluke današnjeg Vijeća ministara koji uključuje zeleno svjetlo za početak pregovora i za Sjevernu Makedoniju i za Albaniju, u nadi da je moguće postići kompromis između različitih stavova zemalja-članica.

U suprotnom, odluku o ovom pitanju moraće usvojitilideri EU na samitu krajem nedjelje u Briselu.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*