TEHERAN NEĆE GLEDATI SKRŠTENIH RUKU: Iran je oštro protiv turske vojne akcije u Siriji, pozivaju…

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je kako je Iran protiv turske vojne akcije u Siriji.

U telefonskom razgovoru sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, Zarif je apelirao i na “poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta” Sirije, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Irana, prenosi Beta.

Zarif i Cavusoglu razgovarali su sinoć nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da ostavlja onima koji su uključeni u sirijski konflikt da sami riješe situaciju.

Trump: Preskupa podrška

Trump je u ponedjeljak branio odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio preskup.

“Kurdi su se borili s nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se desetljećima bore protiv Turske”, napisao je Trump u seriji tvitova, prenosi Tanjug.

Naveo je da Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada trebaju pronaći rješenje za aktualnu situaciju, prenio je ranije Reuters.

To je Trumpova prva reakcija od kada je Bijela kuća priopćila da se povlače američki vojnici, čime se otvara put za tursku vojnu ofenzivu protiv Kurda.

Loading..

 

Izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*