Trump nametnuo sankcije Turskoj

AMERIČKI predsjednik Donald Trump nametnuo je niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napada u sjeveroistočnoj Siriji.

Objava sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trumpove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji i da može voditi oživljavanju Islamske države.

Trumpove mjere bile su u ponedjeljak zadnji potez u nizu aktivnosti dok sukob eskalira između Turske i sirijskih Kurda, koji su bili ključan američki saveznik.

Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da vodi izaslanstvo u Tursku  u potrazi za primirjem, nekoliko sati nakon što je rekao da bi bio sretan ako Rusija, Kina “ili Napoleon Bonaparte” preuzme odgovornost za Kurde.

Loading..

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak navečer je Trumpu u telefonskom razgovoru poručio kako je “apsolutno neophodno spriječiti oživljavanje” Islamske države uslijed turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz sjevera Sirije, objavila je Elizejska palača.

“Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem”, rekao je Trump u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

Izvor: 6yka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*