„Univerzalno liječenje karcinoma“ – istraživači tvrde kako je to moguće, nakon otkrića novih imunoloških stanica

Lijek protiv raka već je dugo bio prioritet istraživača širom svijeta, ali donedavni pomaci u terapijama imunološkog sustava bili su sposobni ciljati na ograničeni broj postojećih karcinoma.

Nedavno pronađeni dio ljudskog imunološkog sustava mogao bi se koristiti za liječenje svakog raka, pokazali su u ponedjeljak znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff.

Novo otkriće imunološke stanice Cardiffa moglo bi potencijalno dovesti do stvaranja “univerzalnog” liječenja raka.

Dok su tražili načine kako se imunološki sustav može koristiti u borbi protiv karcinoma i sredstvo za biološku obranu za napad na tumore, znanstvenici su otkrili T-stanicu unutar ljudske krvi.

Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Immunology, gdje su istraživanja opisala T-stanicu unutar krvi ljudi kao imunološku stanicu koja može skenirati tijelo, kako bi utvrdila bilo kakve fizičke prijetnje koje bi trebale biti uklonjene.

Ova stanica bi mogla ciljati različite vrste raka, uključujući dojku, prostatu, jajnike, bubrežne grliće i pluća, pritom ignorirajući zdrave stanice, pružajući nade u univerzalno liječenje raka.

Loading..

“To povećava izglede za liječenje karcinoma” jedna za sve “, jednu vrstu T-stanica koje bi mogle uništiti različite vrste raka širom populacije”, rekao je profesor Andrew Sewell, vodeći autor na studiji s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cardiff.

“Prije nitko nije vjerovao da je to moguće”, dodao je.

“Nadamo se da će nam ovaj novi TCR (T-Cell Receptor) omogućiti drugačiji put za ciljanje i uništavanje širokog spektra raka kod svih pojedinaca.”

T-stanice imaju sposobnost “vidjeti” na kemijskoj razini, a specifični receptori stupaju u interakciju s molekulom koja se zove MR1, a koja postoji u svakoj stanici ljudskog tijela.

MR1 potencijalnom ljudskom imunološkom sustavu može signalizirati izobličen metabolizam koji se odvija unutar stanice raka.

Terapije T-stanica za rak uključivale su uklanjanje, modificiranje i vraćanje imunoloških stanica pacijenta u krv kako bi stanice napadale i uništila stanice raka.

Receptori himernog antigena (CAR-T) su najplodniji od trenutno korištenih TCR-a, koji su personalizirani za svakog primatelja tretmana, ali su sposobni ciljati samo na određeni broj karcinoma i tek trebaju biti uspješni u borbi protiv “čvrstih karcinoma” ili tumora.

I oni su sposobni razlikovati zdrave stanice od raka i ciljati ih tek kasnije.

Iako liječenje još nije testirano na ljudima, istraživači i stručnjaci kažu da ima ogroman potencijal.

 

Izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*