Vagina se mijenja s godinama: U 30-tim žene imaju najveću želju za se*som

“Jedan od načina da zamislite promjene na vagini jeste da shvatite da je to isto kao kada se pogledate u ogledalo i razmišljate o svojim borama”, rekla je ginekologinja Donnica Moore.

Pubertet se javlja u razdoblju od osme do 13. godine, kada se pubertet dogodi nivo estrogena se povećava, a vagina počinje sazrijevati. Tada se javlja i prvi menstrualni ciklus.

Zbog povećanog nivoa estrogena dolazi do veće seksualne želje i nagona. U ovom periodu također se počinje javljati ovulacija.

U 20-tim godinama uraditi prvi papa test

U dvadesetim godinama, izgled vaše vagine može se drastično promijeniti zbog hormona. Vulva i vagina u potpunosti su izgrađene i zategnute. Međutim nema ispravnog izgleda, veličine i boje vagine jer su one kod svake žene različite.

Također ako osoba u 20-tim godinama počne koristiti kontraceptivne pilule može doći do prirodnog smanjenja vlažnosti vagine.

U ovom periodu morate uraditi i svoj prvi papa test ili tri godine nakon što ste postali seksualno aktivni.

U 30-tim godinama žene imaju veću želju za seksom

Promjene vagine u tridesetim godinama posebno su naglašene kod žena koje su rodile. Elastičnost vanjskih i unutrašnjih stidnih usana popušta i nešto su tamnije boje.

U ovom periodu žene imaju najveću želju za seksom i to zbog nivoa hormona.
Preporučuje se da se u ovim godinama rade Kegelove vježbe za učvršćivanje vagine.

Vagina u 40-tim i 50-tim godinama

Loading..

U 40-im godinama, pH vagine se može povećati, a stidne dlake mogu promijeniti boju. U ovim godinama nivo estrogena polako opada, a to dovodi do smanjenja kolagena i dotoka krvi u stidnicu.

U ranim 50-tim godina proći ćete kroz menopauzu. Tada se može pojaviti suhoća vagine i bore na stidnici. Suhoća vagine može uzrokovati bol prilikom seksualnih odnosa. Ginekolozi savjetuju da u ovom periodu koristite lubrikante tokom seksa. U ovom periodu dolazi i do prestanka menstruacije.

Izvor: klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*