VELIKI PROBOJ U IT SEKTORU: Otkriven ‘sveti gral’ računalne memorije memorija koja će…

Izumljen je novi tip memorije računala koji bi mogao riješiti energetsku krizu digitalne tehnologije. Izumili su je i patentirali znanstvenici sa Sveučilišta Lancaster u Velikoj Britaniji. Elektronički memorijski uređaj, opisan u istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, obećava olakšanje svakodnevnog života s ultra-niskom potrošnjom energije.

U kućanstvima, ušteda energije učinkovitom rasvjetom i aparatima potpuno je izbrisana povećanim korištenjem računala i elektronskih uređaja, a do 2025. očekuje se da će “tsunami podataka” potrošiti petinu svjetske električne energije.

No, ovaj novi uređaj bi mogao smanjiti potrošnju energije u podatkovnim centrima i to za petinu. Također bi omogućio, na primjer, rad računala koja se ne moraju podizati i koja mogu trenutačno i neprimjetno ući u stanje mirovanja – čak i između tipkanja na tipkovnici.

Uređaj je realizacija potrage za “univerzalnom memorijom” koja je desetljećima zaokupljala znanstvenike i inženjere.

Profesor fizike, Manus Hayne sa Sveučilišta Lancaster ,rekao je: “Univerzalna memorija, koja ima robusno pohranjene podatke koji se lako mijenjaju, naširoko se smatra neizvedivim ili čak nemogućim, ali ovaj uređaj pokazuje svoja kontradiktorna svojstva.”

Loading..

Američki patent je nagrađen za elektronički memorijski uređaj zajedno s još jednim patentom, dok je nekoliko tvrtki izrazilo interes ili su bili aktivno uključeni u istraživanje. Izumitelji uređaja koristili su kvantnu mehaniku kako bi riješili dilemu izbora između stabilnog, dugoročnog pohranjivanja podataka i niskoenergetskog pisanja i brisanja.

Uređaj bi mogao zamijeniti tržište od 100 milijardi dolara za dinamičku memoriju slučajnog pristupa (Dynamic Random Access Memory -DRAM), što je u biti ‘radna memorija’ računala, kao i dugoročnu memoriju u Flash pogonima.

Dok je zapisivanje podataka u DRAM brzo i niskoenergetsko, podaci su nepostojani i moraju se stalno osvježavati kako bi se izbjeglo njihovo gubljenje: to je očito nezgodno i neučinkovito. Flash pohranjuje podatke robusno, ali je pisanje i brisanje sporo, energetski intenzivno i pogoršava ga, što ga čini neprikladnim za radnu memoriju.

Profesor Hayne je rekao: “Idealno je kombinirati prednosti oba patenta bez njihovih nedostataka, i to je ono što smo pokazali. Naš uređaj ima unutarnje vrijeme skladištenja podataka za koje se predviđa da će premašiti starost svemira, ali može snimiti ili brisati podataka pomoću 100 puta manje energije od DRAM-a. “

izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*