Vlada SAD-a imenuje specijalnog savjetnika za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevu

Imenovanje specijalnog savjetnika za borbu protiv korupcije novi je vjetar u leđa vladi Edina Forte. Očito je da je očuvanje trenutne Vlada Kantona Sarajevo strateško političko pitanje za jake igrače međunarodne zajednice u BiH

 

Očito je da borba za političku prevlast u Kantonu Sarajevo nastavlja. Preko vikenda je za FACE TV predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio pad trenutne vlade do Nove Godine.

Međutim,  intenziviraju se političke akcije u zaustavljanja tog procesa, i u tome, što postaje sve jasnije, učestvuje vrlo aktivno i međunarodna zajednica.

Kako se sazanje, Vlada Sjedinjenih Američkih Država će imenovati savjetnika za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo.

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ambasade SAD-a u BiH i Vlade Kantona Sarajevo, Ambasada se obavezala na obučavanje i jačanje kadrovskih kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Izvori bliski Vladi Kantona Sarajevo su potvrdili ovu vijest za medije u Sarajevu.

 

Tako šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić  u izjavi za Klix.ba  tvrdi  da će angažman i iskustvo visokog zastupnika za borbu protiv korupcije (savjetnika) znatno unaprijediti rad Ureda u narednom periodu.

 

“Visokog zastupnika za borbu protiv korupcije (savjetnika) će imenovati Vlada SAD-a i blisko će sarađivati s Uredom. Zahvalni smo Ambasadi SAD-a na kontinuiranoj podršci koju pruža Uredu u provođenju antikorupcijskih aktivnosti”, odgovorio je Kafedžić.

 

Pdoršku ovome projektu daju i Misija OSCE-a u BiH i Delegacija Evropske unije u BiH.

 

Vlada SAD-a  je već raspisala javni konkurs za visokog zastupnika za borbu protiv korupcije (savjetnika) u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pri Vladi Kantona Sarajevo.

 

Loading..

Sve ovo ukazuje da je za međunarodnu zajednicu očuvanje reformske vlade u Kantonu Sarajevu strateško političko pitanje.

 

Izvor: (DEPO Portal/ak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*